כמה באמת יעלה רילוקיישן לחו"ל

טל ארז

כמה באמת יעלה לכם רילוקיישן לחו"ל? המדריך המלא

  • הקדמה
  • בולגריה
  • פורטוגל
  • תאילנד
  • יוון
  • קפריסין
  • הולנד
  • הודו

בשנים האחרונות רילוקיישין לחו"ל הפך להיות פופלארי ביותר אצל ישראלים רבים. משפחות עם או בלי ילדים, יחידים וזוגות, המבקשים לשנות את אורח חייהם או לחוות חוויה מיוחדת לתקופת זמן מחליטים לבצע רילוקיישן ולהעתיק את חייהם למדינה אחרת. כאשר מחליטים על מעבר לחו"ל לתקופת זמן ארוכה ולא לביקור קצר, חשוב לקחת בחשבון את העלויות השונות באותה מדינה שהחלטתם לעבור אליה. כמובן שהעלויות הבסיסיות שצריך לקחת בחשבון הן עלויות מגורים, מזון וחינוך, וגם בקטגוריות הללו ישנן רמות שונות של מחיה ובהתאם לכך המחירים משתנים. אם אתם בהתלבטות לגבי רילוקיישן לחו"ל, המדריך הבא יעשה לכם סדר בעלויות המחייה הממוצעות ביעדים אטרקטיביים למעבר.

בולגריה

בולגריה, מדינה אטרקטיבית למדי, הן בשל הנופים המיוחדים והמורשת ההיסטורית שלה, אבל בהחלט גם בשל המחירים הלא יקרים במיוחד ויש שיאמרו אף זולים יחסית, בעלויות הדיור והמזון. ארוחה ברמה טובה (לא יוקרתית) לזוג בת שלוש מנות בממוצע במסעדה, תעלה לכם קצת פחות מ-100 ש"ח, בעוד שקניות בסופר בהחלט יעלו לכם פחות. מחירי המזון בבולגריה זולים ב-20%-50% מהמחירים בישראל. לחם למשל, יעלה לכם בבולגריה 3.40 ש"ח לעומת 7.41 ש"ח בישראל. ביצים יעלו לכם בבולגריה 9.80 ש"ח לעומת 13.41 ש"ח בישראל. ישנם פערים גם במוצרי מזון נוספים, כגון חזה עוף שעולה כ-26 ש"ח לקילו לעומת 45 ש"ח ויותר בישראל, ירקות שמחירם נמוך בשליש בקירוב מישראל. מכאן שסל הקניות החודשי שלכם יהיה זול באופן משמעותי מזה המקביל לו בישראל.

בדיקת מחירי הדיור מניבה תוצאות מפתיעות ומעודדות. שכירות לדירה בת שלושה חדרים במרכז העיר תעלה לכם בסביבות 1600-1800 ש"ח בחודש. כמובן שאם תתרחקו ממרכז העיר, השכירות תהיה נמוכה יותר. דירה יוקרתית וגדולה תעלה יותר בהתאם.

פרמטר לא פחות חשוב הוא מערכת החינוך, בעיקר אם אתם שוקלים רילוקיישין עם ילדים בגילאי בית הספר. מערכת החינוך בבולגריה היא מפותחת ומתאפיינת במוסדות חינוך רבים, בתי ספר, אוניברסיטאות ומכללות. אם יש לכם ילדים בגילאי בית הספר, כדאי שתדעו שילדי מהגרים יכולים ללמוד במערכת החינוך הציבורית לצד האזרחים, והציוד לבית הספר ניתן להם ללא תשלום. יחד עם זאת, אם תבחרו במערכת החינוך הפרטית עבור הילדים שלכם, ככל הנראה תצטרכו להיפרד מאלפי שקלים בכל חודש. 

רילוקיישין לבולגריה יכול להיות שינוי מרענן לאלו שמבקשים לשנות קצת את אורח חייהם, לזכות לרמת חיים טובה ואוכל טוב בפחות כסף ממה שנהוג בישראל, וכמובן במנטליות שונה ואחרת. כדאי תמיד לקחת בחשבון את כל הפרמטרים לפני ביצוע שינוי שכזה ולבדוק שאתם אכן מתחברים למדינה ולאנשים.

פורטוגל

 פורטוגל הפכה ליעד מבוקש מאוד לישראלים רבים, שמבקשים לעשות רילוקיישן למדינה מפותחת ומתקדמת שעלויות המחיה והדיור בה זולות ומאפשרות. 

מחירי הדיור נמוכים בפורטוגל בכ-30% בממוצע מישראל, וכמובן שהכל שאלה של מיקום. במיקום נחשב יותר כגון ליסבון יעלה לכם לשכור דירה בת שלושה חדרים בסביבות 2500-3000 ש"ח, לעומת תל-אביב ששם המחיר הוא כפול ואף משולש. רכישת דירה תעלה לכם באזור ה-17000 ש"ח למ"ר בעוד שבתל-אביב המחיר הוא 50000 ואף יותר למ"ר. אם תחליטו להתרחק ולגור באזורים שאינם נחשבים מרכזיים, תוכלו לשכור דירה בערך ב-300 יורו (שהם כ-1200 ש"ח). בהחלט מחירים זולים. 

מוצרי המזון בפורטוגל זולים באופן די משמעותי מאלו בישראל. כך למשל, על קרטון חלב יעלה לכם מעט יותר מ-3 שקלים, קילו של גבינה צהובה יעלה מעט יותר מ-30 ש"ח, כאשר בישראל תוכלו להגיע לבערך פי שניים במחיר. יין בינוני יעלה לכם בערך 20 שקלים, בעוד שבישראל תאלצו להיפרד לפחות מ-50 שקלים. אם השיקול שלכם בין השאר הוא יוקר המחיה, אין ספק כי פורטוגל היא בהחלט אפשרות ששווה לשקול בחיוב.

בתחום החינוך לפורטוגל יש להציע מערכת חינוך ציבורית ופרטית טובה, במחירים זולים בערך בשליש ועד חצי מאלו הנהוגים בישראל. גן פרטי עשוי לעלות לכם בערך 400 יורו לחודש (כ-1600 ש"ח) בעוד שבישראל המחירים נעים בין 2800 ועד 4500 במרכז. לימודים בבית ספר פרטי יעלו לכם ככל הנראה בין 450-550 יורו, בהחלט לא מהגבוהים בעולם.

תאילנד 

תאילנד היא מדינה גדולה מאוד הכוללת מחוזות רבים. רוב המהגרים הזרים מתגוררים במספר מקומות מרכזיים, מביניהם בנגקוק הבירה, פטאיה, או באיים השונים, ובעיקר בפוקט, קוסמוי או פנגן. ישראלים רבים התאהבו בתאילנד בעת ביקור כתיירים ושוקלים רילוקיישן. יחד עם זאת, חשוב לציין כי המגורים בתאילנד אינם כה זולים כפי שרבים נוהגים לחשוב, והם תלויים ברמת החיים ובמיקום. כך למשל, אם תחליטו לגור במרכז בנגקוק, דירה בת שלושה חדרים תעלה לכם סביב ה-9000 ש"ח. מדובר בדירת יוקרה, ואם תבחרו לגור מחוץ לעיר תשלמו כמחצית מהסכום. אם תבחרו לגור בפוקט, תוכלו לגור בבית יחסית גדול עם חצר בסכום שנע בין 5500-6000 ש"ח בקירוב.

מערכת החינוך בתאילנד, מתחלקת גם היא, בדומה למדינות אחרות, למערכת חינוך ציבורית ופרטית. במערכת החינוך הפרטית כלולים בתי ספר בינלאומיים ששפת הלימוד בהם היא אנגלית, והמחיר השנתי להשתלבות במערכת החינוך הפרטית נע בין 6000 ש"ח בשנה ועד 20000 ש"ח. 

בשנת 2021 הוקם בקופנגן בית הספר הישראלי הירוק המשלב טכניקות של מיחזור ושמירה על סביבה ירוקה ושיטת לימוד אנתרופוסופית. הלימודים בבית הספר שנקרא "נרניה" מיועד לילדים בגילאי 4-11 ולומדים בו 50 ילדים כאשר שליש מהם ישראלים. העלות החודשית נעה סביב 1500 ש"ח לילד. 

מחירי המזון בתאילנד ידועים כזולים יותר מאלו של ישראל אולם יש לשים את הדעת כי התייקרות מוצרי המזון לא פסחה כמעט על אף מדינה בעולם. כך למשל קרטון חלב יעלה לכם בערך 6 ש"ח לעומת כמעט 7 ש"ח בישראל, מחירי הגבינה ושאר המוצרים הבסיסיים זולים אף הם מאשר בישראל. תוכלו להתפשר על רמת המזון ולצרוך מזון בסיסי שהוא אכן זול באופן יחסית משמעותי במצטבר, או לבחור ברמת כלכלה גבוהה יותר הכוללת מסעדות איכותיות, שם המחיר בהתאם. כך או כך, נראה כי תוכלו לאכול בזול יותר מאשר בישראל. 

יוון

מחירי הדירות ביוון הם יחסית נמוכים מאלו בשאר מדינות אירופה וזאת על אף ההתאוששות היחסית שהמדינה חוותה הודות לסיוע האיחוד האירופי לאחר המשבר שחל ב2008, אז מחירי הנדל"ן צנחו בצורה דרסטית. מחיר דירה ממוצעת בכרתים למשל יעמוד על כ 109000 יורו שהם מעט יותר מחצי מיליון שקל. שכירות באותו אזור היא בין 600 ל 700 יורו לחודש (פחות מ3000 ש"ח). באתונה המחירים גבוהים יותר, קרוב ל 700000 ש"ח, ועדיין, זול יותר מאשר בישראל. גם בסלוניקי ניתן לרכוש דירה בפחות מחצי מיליון ש"ח, ואם נסכם את הנושא בקצרה, נמצא כי המחירים זולים באופן משמעותי מאלו בישראל, הן ברכישה והן בשכירות. 

החינוך ביוון מתחלק כמו במדינות נוספות לחינוך ציבורי וחינוך פרטי. יש לקחת בחשבון כי מערכת החינוך הציבורית מתנהלת בשפה היוונית, וגם בבית הספר היהודי לומדים בשפה היוונית לצד לימודים עם זיקה ליהדות. בתי ספר פרטיים שהם בין-לאומיים והשפה השולטת היא אנגלית, הם כמובן יקרים יותר ומחירם יכול להגיע אף ל30 אלף ש"ח בשנה.

מחירי המזון ביוון זולים מאשר בישראל, למשל קרטון חלב יעלה לכם לפחות שקל פחות (כ-5.70 ש"ח) ובהתאם לכך גם שאר מוצרי המזון ביוון. בחישוב מהיר, עלות מחיה מבחינת מזון ביוון היא זולה בערך בפי 1.3 מאשר בישראל.

קפריסין

קפריסין, בדומה ליוון מציעה לאלו שחושבים על רילוקיישן תנאי מחיה נוחים וזולים באופן משמעותי מאשר בישראל. ישראלים רבים בוחרים לאחרונה לעשות רילוקיישן לקפריסין גם עקב הקרבה לישראל ובעיקר אולי, המחירים הזולים.

 על אף ששוק הנדל"ן בקפריסין נמצא בצמיחה מתמדת, יתכן והשקעה זו תמצא כמשתלמת למי ששוקל רילוקיישן לטווח ארוך. כמובן שיש הבדל בין דירה קטנה יותר שזקוקה לשיפוץ לבין דירה יוקרתית, אולם המחירים עדיין זולים משמעותית מאלו בישראל ויכולים לנוע בין חצי מיליון למליון וחצי בממוצע. כאשר מדובר במחירי שכירות, הם יכולים לנוע בין 450-750 יורו כלומר בין 1800-3100 ש"ח, עדיין, זול מאשר בישראל.

מערכת החינוך בקפריסין מתחלקת למערכת חינוך ציבורית מסובסדת על ידי המדינה, ומערכת חינוך פרטית שהמחירים בה נעים בין 3000-7500 יורו לשנה בממוצע, ובנוסף ישנם גם בתי ספר יקרים במיוחד שגובים כ-25000 יורו לשנה. בבתי הספר הציבוריים השפה המדוברת היא יוונית ואילו במערכת החינוך הפרטית השפה השולטת היא אנגלית. 

מחירי המזון נמוכים גם הם ממחירי המזון בישראל, ולמרות שהמטבע הנהוג הוא יורו, תשלמו בממוצע פי 1.3 פחות מאשר בישראל (בדומה ליוון). ארוחת מזון מהיר תוכלו להשיג בערך ב-30 שקלים, בקבוק יין בינוני תוכלו להשיג במחיר דומה בעוד שבישראל תשלמו יותר. גבינה צהובה תעלה לכם בממוצע 4.1 ש"ח ל-100 גרם וקרטון חלב יעלה 6.20 ש"ח.

הולנד

הולנד הקטנה והצפופה יחסית, מונה קהילה של כ-40 אלף יהודים ומתוכם בערך רבע הם ישראלים שחיים בערים הגדולות. על אף שבשנים האחרונות ההגירה להולנד הפכה לקשה יותר בשל תנאי המדינה בנוגע להגירה, הרי שאנשי הייטק מתקבלים שם בברכה ובתנאי עבודה נוחים.

עלות המגורים בהולנד לא זולה בהרבה מאשר בישראל, ושכר הדירה באמסטרדם יכול להגיע ל-1200 יורו שהם 5000 ש"ח בקירוב. יחד עם זאת איכות החיים ורמת החיים הגבוהה שמתבטאת גם במערכת חינוך מצויינת ומסובסדת על-ידי המדינה, מחפים במידת מה על מחירי הדיור שאינם זולים באופן יחסי. רבים מהמגרים בוחרים במערכת החינוך הפרטית בעיקר בשל קשיי שפה וחלק מהמהגרים היהודים אף בוחרים ללמוד בבתי הספר היהודים. המחירים במערכת החינוך הפרטית נעים בין 4000-25000 יורו בשנה, וחלק מבתי הספר הפרטיים מסובסדים חלקית על-ידי המדינה.

גם מחירי המזון זולים במוצרים בסיסיים מאשר בישראל, כך קרטון חלב יעלה לכם כ-4.20 ש"ח ומחיר 100 גרם גבינה יעלה בערך 4.5 ש"ח. ארוחה של מזון מהיר תעלה לכם בערך 47 ש"ח, מחיר דומה לזה שבישראל, כמובן תלוי איפה אתם מחליטים לאכול. 

לסיכום: המחיה בהולנד לא זולה בהרבה מבישראל, אולם הדעה הרווחת היא כי איכות החיים בהולנד גבוהה מאוד ומערכת החינוך שם נחשבת למצויינת, שיקולים חשובים מאוד בהחלטה על רילוקיישן.

הודו

הודו היא מדינה המשתרעת על שטח גדול מאוד, ולכן מתחלקת לאזורים עניים מאוד בהם רמת המחיה היא נמוכה וזולה, ולאזורים פחות עניים. באזורים המרוחקים והעניים תוכלו לגור בכמה מאות שקלים בחודש, אולם יש לקחת בחשבון כי רמת המגורים תהיה נמוכה. במקומות מרכזיים יותר תגיעו כבר ליותר מ-1000 דולר בחודש, עדיין זול יותר מאשר בישראל. 

מערכת החינוך באזורים הכפריים היא ענייה ולא מתקדמת במיוחד ועדיין ישנם תלמידים רבים שלא מקבלים השכלה בסיסית ביותר. בשנים האחרונות חלה רפורמה במערכת החינוך בהודו והממשל ביצע שינויים משמעותיים והשקיע כסף רב בשיפור מערכת החינוך. מערכת החינוך בהודו היא נוקשה במיוחד והקבלה לאוניברסיטאות היא לתלמידים עם ממוצע ציונים גבוה במיוחד. יחד עם זאת, בתי הספר הפרטיים בהודו הם פופולריים היום מהחינוך הציבורי ובעיקר מאז שנת 2010 שאז חוקק חוק חינוך חובה לתלמידים ומאפשר גם לתלמידים עניים להשתלב במערכת החינוך הפרטית שמסובסדת בתקציבי ענק מהממשלה. אם אתם שוקלים רילוקיישן להודו עם ילדים חשוב שתבררו היטב מהן האופציות לחינוך טוב באזור שבו תשהו. 

המטבח בהודו מבוסס על מאכלים צמחוניים לרוב, ומחירי המזון זולים באופן משמעותי מאשר בישראל. כך למשל חלב יעלה לכם בערך 2.5 ש"ח, שליש מאשר בישראל, גבינה צהובה תעלה לכם תעלה לכם כ-20 ש"ח לקילו שהם גם בין חצי לשליש מהמחיר בישראל. כמובן שאם תחליטו לאכול במסעדות הנחשבות יוקרתיות תשלמו יותר אבל עדיין פחות באופן משמעותי מאשר בישראל. 

לסיכום, אם החלטתם על רילוקיישן לחו"ל, עשו לעצמכם את המחקר המעמיק ביותר בכל תחומי החיים הרלוונטיים לכם, בהצלחה! 

רוצים להשוואת מחירי ביטוח נסיעות לחו״ל
ולקבל הצעה משתלמת?

מחשבון ביטוח

תפריט נגישות